Wat is Mindfulness

Wat is Mindfulness (MBSR)?


Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een vaardigheidstraining, waarbij je door meditatie-technieken leert je automatisch gedrag, je houding, oordelen en gedachtepatronen te herkennen. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op.


Hierachter zit een mentale training van het brein en het bewustzijn over de verschillende processen die in je eigen lichaam en denken aflopen; inclusieve het aanreiken van handvatten en technieken om anders naar situaties of ook eigen overtuigingen te kunnen kijken


Je leert bijvoorbeeld je aandacht bewust te focussen op het moment en daardoor alle gedachten over het verleden of je toekomstige plannen los te laten.

Door deze vaardigheid te ontwikkelen kun je zelfs de kleinste dingen in het leven bewuster waarnemen. Ook je eigen bevinden, je gedachten, oordelen of onzekerheden. Dit helpt wederom om je eigen grenzen te bewaken.

Je zelfvertrouwen neemt stap voor stap toe, je leert te ontstressen en daardoor win je aan energie en levenslust.

Hoe helpt Mindfulness bij stress, malen, piekeren of burn-out?

Mindfulness is een methode om anders te leren omgaan met lastige ervaringen, emoties of gemoedstoestanden. Denk aan stress en stressgerelateerde klachten, zoals burn-out, piekeren, slaapproblemen, somberheid, depressie, angsten en boosheid.


Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend, hoe dat moment voor jou ook is: plezierig, moeilijk, pijn of stressvol of misschien nauwelijks zichtbaar op je radarscherm. Dat betekent dat je onaangename gevoelens en gedachten gaat toelaten en onderkennen in plaats van deze te vermijden.

Deze 'exposure' is van oudsher dé psychologische methodiek bij uitstek: zie de waarheid onder ogen en handel bewust, schiet niet in je automatische reactie. Hoe vaker je (lastige) emoties of ervaringen toelaat hoe meer de lading zal afnemen.

Tevens is inmiddels onderzocht dat door langdurig trainen van mindfulness vaardigheden het emotionele brein in feite ook minder heftig reageert.

Waar komt Mindfulness vandaan?

De mindfulness training is ontwikkeld door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn in de jaren 70. Hij is oprichter en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de Universiteit van Massachusetts. Zijn programma noemde hij Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Daarvoor combineerde hij  eeuwenoude kennis uit yoga en boeddhisme met moderne wetenschap en psychologie.


De MBSR-oprichter werkte aanvankelijk met uitbehandelde patiënten met chronische pijn, stressklachten en/ of burn-out, om hen te leren omgaan met hun pijn en hun zorgen en verdriet daarover. Zijn instituut heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van deze aandachtstraining bij mensen met pijn, angst, fibromyalgie, depressie en kanker.


Inmiddels is Mindfulness wetenschappelijk verder ontwikkeld

Segal, Teasdale en Williams ontwikkelde hierna de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), een aandachtgerichte cognitieve therapie bij depressie; een op Mindfulness gebaseerde methode om terugval te voorkomen. Mensen die aan een depressie lijden, laten zich gemakkelijk naar beneden trekken door hun gedachten en denkbeelden. Door de aandachtsgerichtheid die de mensen aangeleerd kregen, leerden ze anders om te gaan met hun gedachten. Klinisch-wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels de effectiviteit van de methode bewezen.


Daarop volgend bleek de Mindfulness methode breder inzetbaar te zijn. Mindfulness is zo succesvol dat het inmiddels een grote vlucht neemt, in de geestelijke gezondheidszorg, in de topsport, het bedrijfsleven en zelfs de politiek. Eerste onderzoeken tonen aan dat Mindfulness wellicht ook het menselijk brein tegen ouderdom beschermt.

Waar kan ik meer informatie verkrijgen?

Vragen over vragen? Kijk dan ook op onze pagina met veel gestelde vragen of neem direct contact met ons op. We lichten je graag ook telefonisch alles toe. 

Tevens organiseren wij ook regelmatig informatiebijeenkomsten.


Mindfulness in Haarlem
Mindfulness Informatie webinar november 2021

DEELNEMERS ERVARINGEN


Verassend! De cursus was helemaal niet zweverig” en ook onderbouwd met wetenschappelijke theorie."  (René)

    ___________

Ik herken beter wanneer ik aan het piekeren ben over gebeurtenissen uit het verleden. Ik kan nu beter loslaten."  (Simon)

      ___________


"Ik verbaas mij hoeveel oordelen ik in een dag over alles heb. Nu ik deze bewuster waarneem kijk ik er anders tegen aan." (Jan)

___________


"Ik voelde mij altijd een beetje schuldig daarvover dat ik tjidens het spelen met mijn kinderen met mijn hoofd ergens zat. Ik heb geleerd er echt erbij te zijn. Ik kan er nu heerlijk van mijn kids genieten." (Bart)

        ___________

 

"Ik had last van kleine ruimtes. Sinds ik bewust aandacht geef aan mijn omgeving en mijn eigen ervaringen daarbij, kan ik met mijn dochter samen door een watertunnelglijbaan." (Elena)

    ___________


"Ik kan nu makkelijker tijd voor mezelf  gunnen zonder schulgevoelens tegenover mijn  partner of kinderen. Daardoor ben ik inmiddels veel vrolijker en energieker." (Cecilia)

    ___________


"Door mindfulness ben ik rustiger. Ik kan nu makkelijker mijn prioriteiten verschuiven, zonder mij schuldig te voelen."  (Anne)

    ___________


"Deze training heeft voor mij een echt keerpunt in mijn leven betekend." (Maarten)

___________


"Het is zo fijn dat ik kleine oefeningen overal en dus ook op mijn werk kan doen" (Gerda)

      ___________